Sömnad av munskydd

Fick frågan från en elev, om att sy munskydd i syslöjden. Här är mina tankar om detta:

Det pratas mycket om munskydd/ansiktsmasker och hur de eventuellt kan dämpa smittrisken när det gäller Covid-19, eller Coronaviruset som det väl oftast kallas. 

I flera länder, bl a USA, diskuteras att göra munskydd obligatoriskt när man vistas bland andra människor, i affärer, på skolor etc. för att de anses dämpa smittrisken. Resonemanget är att om jag har mitt munskydd på mig så är risken mindre att jag smittar andra med min utandningsluft eftersom nästan vilket tyg som hels åtminstone dämpar mängden vattendroppar som kommer ut i luften omkring mig. 

Jag förstår resonemanget, en liten minskning blir det nog, och kanske dämpar det också mängden smittade droppar som du andas in från andra människor en aning, det kanske också känns bättre att kunna göra något konkret, men det finns saker att tänka på om du vill prova på. 

  • Välj ett tyg som är tätvävt. 
  • Välj 100% bomull eller 100% lin eftersom dessa tyger tål många tvättar i hett (90 grader) vatten. Bomulls- och linfibrer är också bra på att hålla fast lipider (fetter) som finns omkring coronavirus. 
  • Tvätta tyget en eller två gånger utan att använda sköljmedel innan du använder det – ett tvättat tyg har bättre uppsugningsförmåga. 
  • Sy fler munskydd än ett så du kan byta ofta, byt för varje gång du går ut 
  • Tvätta munskyddet efter varje användning, även då utan sköljmedel. Kör i 90 grader i tvättmaskinen. 


Till sist: Att använda munskydd/ansiktsmask av tyg betyder inte att smittrisken försvinner, men kanske att den minskar något, förutsatt att skyddet är rent och byts ofta. Munskyddet minskar inte behovet av att tvätta händer, eller att undvika trängsel, avstå från onödiga resor etc.

Om du väljer att använda ett så gör det som ett komplement – för säkerhets skull, inte som ersättning för allmän försiktighet.

Folkhälsomyndigheten skriver så här: ”Munskydd behövs inte i vanliga situationer ute i samhället, då är det bättre att hålla avstånd till andra människor och att vara noga med att tvätta händerna.

Läs mer om hur du skyddar dig själv och andra från smittspridning.

Om du vill sy egna munskydd så finns länkar till några olika mönster här: